Lessen overzicht

Overzicht lessen

0. Vrije keus thema

Kies uw eigen datum, tijd  en onderwerp of materiaal.
Deelname minimaal 2 personen. Een portret onder begeleiding schilderen, tekst of bijvoorbeeld marmer leren schilderen ? Ook dat kan in overleg en wanneer u wilt.
Meer verdieping ? We kunnen meerdere keren achter elkaar één onderwerp behandelen. 1 lest kost 25,- Een 10-strippenkaart 200,-

1 Olieverf

Met welke basiskleuren kunt u een werk opzetten ? Hoe kun je gelaagd schilderen of vet over mager. Op welke schildertechnieken kun je letten bij het gebruik van olieverf ?

2 Buiten schilderen

Als het weer het toelaat, kunnen we in de omgeving van Ommen een bos-, weide-, water- of stadslandschap schilderen, of buiten lekker aan het haventje schilderen.

bosrand Claire Poutsma

3 Aquarelleren

Als een professional leert u papier spannen op een ondergrond om er vervolgens een mooi aquarel op te schilderen. We kunnen buiten of binnen werken.

aquarel Claire Poutsma

4 Houtskool, potlood of oost Indische inkt

Met houtskool kun je prima snelle studies maken, groot werken en zoeken naar vormen en grijstonen.  Potlood werkt wat fijner. Wat is het verschil tussen een hard en een zacht potlood?  Oost-Indische inkt kun je verwerken met een kwast of een riet-pen. Aan u de keuze waarmee u wilt experimenteren.
potloodstudie stilleven Claire Poutsma

5 Acryl

Acrylverf droogt lekker snel. Maar wist je dat groen donkerder opdroogt ? Wat zijn de voor- en nadelen van acrylverf. Hoe kan je acryl op verschillende manieren gebruiken. Welke hulpmiddelen zijn erbij te gebruiken.

 

6 Stilleven

Gelet wordt op onder andere compositie, kleurgebruik, vormencombinatie, Hoe kun je een groep voorwerpen spannend maken om naar te kijken, en hoe schilder je eigenlijk een lap stof ?

compositieoefening stilleven Claire Poutsma beperkt kleurenpalet

7 Model schilderen

Een model wordt ingehuurd voor meerkosten à € 30,- Hoe meer cursisten hieraan meedoen, hoe goedkoper het dus wordt. Te duur ? Er kan eventueel ook gewerkt worden met een grote spiegel, of we gaan om de beurt elkaar naschilderen. Als je zelf een foto of model mee wilt nemen kan dat natuurlijk ook.

2 modellen olieverf op papier Claire Poutsma

8 Portret schilderen

Ook in deze workshop wordt een model ingehuurd, net zoals bij het model schilderen. Te duur ? U kunt uw vriend(in) ook meenemen. Er kan ook gewerkt worden met een grote spiegel, of u neemt een foto mee van  iemand. Maar we kunnen ook om de beurt elkaar naschilderen.

portret olieverf op papier Claire Poutsma

9 Werken met kleur

Wat zijn complementaire- en contrastkleuren, hoe versterken ze elkaar en hoe kun je het toepassen in je werk? Wat zijn warme en koude kleuren en hoe werk je ermee ?

kleurenstudie sponsjes

10 Compositie

Wat maakt een werk interessant om naar te kijken en hoe versterkt de compositie jouw schilderij ? Wat is een driehoeks compositie of een symmetrische ?  Bij deze workshop ontdek je velen mogelijkheden. We werken met houtskool, dus materiaalkosten zijn minimaal.

modellen houtskool Claire Poutsma